Stadsorientering som ordnades den 29 september 2012 av Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje och Södertälje-Nykvarn Orientering, SNO.


Kulturpasset 2012

Kulturpasset 2012

Kulturpasset 2012
Här är de rätta svaren i den stadsorientering som ordnades den 29 september 2012 av Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje och Södertälje-Nykvarn Orientering, SNO. Det gällde att para ihop bilder på platser i centrala Södertälje med kontrollpunkter på en karta. Här följer också lite mer fakta om de olika kontrollpunkterna.

Bild A, kontroll 3.
Innanför detta staket på kyrkogården vilar Sofie Nylén, som levde 1815 – 1874. De äldsta delarna av kyrkan, S:ta Ragnhilds kyrka, är från 1100-talet. På 1600-talet byggdes kyrkan till och fick ungefär dagens storlek. Kyrkan brann 1881 och fick sedan ett nytt torn.

Bild B, kontroll 11.
Väggutsmyckningen pryder det gamla huset i hörnet Storgatan / Jovisgatan. Här finns i dag en klädbutik, tidigare ett apotek. Fastigheten är ett av de äldre stenhusen i Södertälje, det byggdes upp efter en brand i kvarteret Tratten år 1887.

Bild C, kontroll 5.
Skulpturgruppen i keramik av Helga Henschen heter Daphne och kom på plats när Luna Kulturhus invigdes år 1978. Skulpturgruppens figurer symboliserar jordens döttrar och livets träd.

Bild D, kontroll 10.
I den här vita byggnaden på Nygatan fanns tidigare Länstidningens tryckeri. Numera är det en gudstjänstlokal för pingstkyrkan. Titta in i portalen så ser du en relief där tidningsnamnet är bortmejslat.

Bild E, kontroll 1.
Badhotellet byggdes 1899 under Södertäljes tid som badort. 1944 bytte etablissemanget namn till Bristol men har nu återfått sitt gamla namn, men inte hotell- och restauranggästerna. Här finns i dag kontor och vårdcentral.

Bild F, kontroll 2.
Visdomens brunn heter skulpturen av Bror Hjort. De fyra huvudpersonerna är Jesus, filosofen Friedrich Nietzsche, frihetsledaren Mahatma Gandhi och skådespelaren och regissören Charlie Chaplin. Brunnen skulpterades på 1930-talet var tänkt att bli dopfunt men refuserades och fanns bara i gips tills Södertäljes konstansvariga på 1980-talet lät gjuta och placera den.

Bild G, kontroll 4.
Ginkgoträdet är ett av Södertäljes märkligaste botaniska minnesmärken. Det kallas även kinesiskt tempelträd och arten är mycket gammal. Frukterna anses pigga upp minnet hos äldre, men man bör inte experimentera själv eftersom de innehåller en variant av cyankalium. Några få exemplar av ginkgoträdet finns i Sverige, bland annat i Skåne och i botaniska trädgården i Visby. Detta träd har stått på denna palts i Södertälje sedan 1936, då staden fick det i gåva. I dag är det ganska svårt att få syn på bakom en stor reklampelare och några parkeringsskyltar.

Bild H, kontroll 9.
Det här huset byggdes 1927. Arkitekten Tore Lindhberg var verksam under många år i Södertälje. Speciellt är att han signerade alla sina hus. En del signaturer har försvunnit vid olyckliga renoveringar, men de flesta finns kvar. Ut och spana!

Bild I, kontroll 6.
Förra sommaren började ungdomar, med kommunens stöd, måla elskåp i Södertälje. Det blev uppskattat av Södertäljeborna och i år har målandet fortsatt. Denna målning är ett av årets alster. Verksamheten är en del av den livaktiga kulturverksamhet för ungdomar som finns i Nova på Luna Kulturhus.

Bild J, kontroll 12.
Fisken är en detalj på de vackra gjutjärnslyktorna på Stora Torget. De stod ursprungligen på Vasabron i Stockholm och flyttades till Södertälje 1913. En tid var de undanställda och rostangripna, men av fyra gamla lyktor lyckades staden plocka ihop de två som nu åter pryder torget sedan 1980-talet.

Bild K, kontroll 8.
Det här vackra portvalvet finns också på ett hus ritat av Tore Lindhberg. Där lampaffären i dag ligger fanns tidigare stadens Systembolag. Det grå hörnhuset intill hette Centralpalatset och där fanns länge ett apotek. Även apoteksinredningen var ritad av Tore Lindhberg. I år har stadens turistbyrå flyttat in på bottenvåningen. Även baksidan mot Maren är pampig.

Bild L, kontroll 7.
Fönstret finns på en av två bevarade så kallade Kringelstugorna, små trähus från 1800-talets Södertälje. Som den promenerande upptäcker gick Nygatan, när dessa hus byggdes, betydligt högre än i dag. I en av stugorna bodde Södertäljes sista kringelbagerska, Adolfina Svensén åren 1910 – 1935.Pristagare, som lottades bland dem som lämnat in helt rätta svar:
1 pris: Birgit Nyberg
2 pris: Siv Hedström
3 pris: Anne Marie Malmgren
4 pris: Signe Andersson
5 pris: Henry Andersson


Åter till startsidan