Presentation av styrelsen


Hem

Presentation av föreningen


Föreningens historia


Presentation av styrelsen


Kulturarvspris i Göran Gelottes anda


Kommande aktiviteter


Genomförda program


Jubileumsutställningen
Kulturhistoriska föreningen 100 år


Bli medlem


Bokhandeln


Frågor om Södertälje


Länkar


Årsberättelser


Föreningens yttranden i planärenden
Styrelsen består efter årsmötet 2021 av:

Leif Dufwa f 1940, ledamot 1986. Född och uppvuxen i Stockholm. Jur kand. Tidigare länsassessor på Länsstyrelsen i Stockholm. Pensionär. Äger och bebor villa Tallåsen vid sjön Yngen uppförd av farfadern Torgny Dufwa, Torekällbergets museums intendent och föreningens sekreterare 1919-1953. Även fadern tidigare ledamot i styrelsen. Intressen: Historia, ridning och jakt.

Mari Engquist f 1952, ledamot 2019. Södertäljebo sedan 1979. Gymnasiebibliotekarie. Medlem och mer eller mindre aktiv i olika föreningar. Intresserad av kultur-, miljö- och samhällsfrågor

Tord Hansén f 1946, ledamot 2015, vice ordförande 2017. Född och uppvuxen i Södertälje. Pensionär. Har arbetat med personalutvecklingen under många år, för närvarande vd i eget företag. Intresserad av historia och särskilt Södertäljes historia. Med i ett antal föreningar. Gillar att släktforska och fotografera.

Per G Sörås f 1971, ledamot 2021. Stort intresse för kulturhistoria, mångårig medlem i Södertäle Teateramatörer (STA).

Pia Lillieborg f 1952, ledamot 2010, vice ordförande 2012-2014. Ordförande 2015. Född i Nyköping och uppvuxen i Djursholm. Inflyttad till Södertälje 1982. Tidigare högstadielärare i ämnena biologi och kemi. Har undervisat på Mariekällskolan och Rosenborgsskolan, numera pensionär. Intressen: Södertäljes nutids- och kulturhistoria, arkeologi, paleoantropologi, natur, friluftsliv och film.

Christina Lindskog f 1944, ledamot 2020. Född i Västerås. Kom till Södertälje 1964. Pensionär. Arbetat i posten och blev Södertäljes sista postmästare. Samordnare i valen när kommunen tog över den verksamheten. Medlem i Odd Fellows Rebeckor. Intressen, Natur och kultur och musik.

Maud Nilsson Möller f 1951, ledamot 2014. Sedan tre generationer Pershagenbo. Har tidigare arbetat som dekoratör på PUB i Stockholm och som lärare/pedagog bl. a. inom Kulturskolan i Södertälje, samt på Luna kulturhus med program, främst med författarbesök och kulturfesten, numera pensionär. På fritiden åker hon gärna till sommarstugan på Fogdö, Strängnäs. Intressen: Natur och kultur.

Ulrika Nyström, ledamot 2020.

Roger Sellberg f 1946, ledamot 2019. Född i Södertälje. Är 3:e generation i Södertälje, men bor sedan 1975 i Stockholm, Har fritidshus vid Gamla Malmsjön och i Grythyttan. Yrkesverksam med film sedan 1967. Från 1999 lärare i film vid Den Norske Filmskolen i Lillehammer. Är nu pensionär, men fortfarande aktiv i flera föreningar. Är bl.a. intresserad av stadsplanerings- och lantbruksfrågor samt historia och musik.

Peter Taberman f 1953, ledamot 2013. Infödd Södertäljebo som bor i Pershagen sedan 1982 och har sommarhus på Mörkö. Arbetar som programchef på Södertälje stadsscen, Estrad & Trombon. Har sedan mitten av 70-talet samlat topografiska vykort med Södertäljemotiv. Har en samling på ca 3500 kort. Är en inbiten användare av Tradera. Håller stadsvandringar och föredrag om Södertälje året om. Samlar också keramik och porslin. Är aktiv i flera ordenssällskap.

Charlotta Tempelman f 1950, ledamot 2017. Pensionär och har arbetat inom post och bank. Fjärde generation boende i Södertälje och Östertälje. Kulturtant sen många år och intresserad av historia och kultur. Har koloni och är museipedagog på Skansen. Håller guidningar i Wendelas hus där hon varit medlem sedan föreningen startade.


Styrelsen 2020
Från vänster: Maud Nilsson Möller, Roger Sellberg, Charlotta Tempelman, Ulrika Nyström , Leif Dufwa, Christina Lindskog, Tord Hansén, Peter Taberman, Pia Lillieborg, Lars Johnson och Mari Engquist.